SZÉCHENYI 2020 GINOP

 

A kedvezményezett neve: 

Fehér Famix Kft.

A projekt címe:

Kapacitásbővítő beruházás a Fehér-Famix Kft-nél

A szerződött támogatás összege:

6.000.000 Ft 

Támogatás mértéke:

50% 

Project befejezésének dátuma:

2017. szeptember 20.

A projekt bemutatása:

1 db SCM SI 400 CLASS lapszabászgép és 1 db SCM CLAMP 2500 CE táblásító és keretprés beszerzése és üzembe állítása

A projekt azonosítószáma: 

GINOP-1.2.2-16-2017-01545

 

 

 

Erkélyajtók karbantartása

Toló-bukó, emelő-toló, harmonika erkélyajtó

Egy lakás, vagy családi ház legszebb nyílászárója az erkélyajtó, mely nagy nyitható felülettel, és szép kilátással rendelkezik. Ezen hőszigetelt erkélyajtó karbantartására érdemes kiemelt figyelmet fordítani, ugyanis a nagy méretek miatt a szerkezetekbe kerülő vasalat igen nagy igénybevételnek van kitéve. A rendszeres ellenőrzéssel, szervízeléssel elkerülhetjük a vasalat idő előtti kopását vagy meghibásodását. Ez azért fontos, mert ezek a vasalatok igen költségesek, akár a 100.000.- Ft-ot is meghaladhatják. Célszerű 2-3 évente szakemberrel elvégeztetni a karbantartást, a szárny beállítását. Már csak ezek súlyából és méretéből adódóan sem ajánlott ezt magunknak elvégezni.

Feldolgozott fő fafajok

A kocsányos tölgy (Quercus robur)
Hazánkban mindenfelé gyakori, de elsősorban a síkvidéki tölgyesekben dominál. Zárt állományban 45 m-t is elérő, egyenes törzsű, keskeny koronájú fa. Kérge sötétbarna, mélyen repedezett. Felül fényes levelei karéjos szélűek.
Virágai egyivarúak. Termése makktermés. A kupacsos termést hosszú kocsány köti a fához. Fája alig különböztethető meg a kocsánytalantölgy fájától, de szijácsa valamivel szélesebb, és nagyon kedvező termőhelyeken évgyűrűi is szélesebbek, fájuk lazább szövetű. Fájában sok a csersav, ezért vízzel szemben ellenálló: híd-, hajó-, vízi építkezésre igen alkalmas. Szilárd, tartós fáját épület- és bútorfának is használják. A hazai erdők mintegy 10%-a kocsányos tölgy.

Őshonos fák listája

Mezei juhar
Acer campestre

Közepes termetű (20 m) telt, gömbös koronájú fa, melynek törzse szabálytalan, görbe, erősen ágas. Levelei keresztben átellenesek, 4-7 cm hosszúak, 3-5 karéjúak. Sárgászöld virágai laza sátorozó bugákban nyílnak. Lombfakadással egy időben vagy kissé utána, április végén, május első felében virágzik. Virága jól mézel. Termése ikerlependék. Hosszú életű (200-300 év), lassan növő fa. Őszi lombszíne világossárga. Sík- és dombvidéki faj. Jó regenerálódó képessége miatt élősövénynek alkalmas.

Érdekességek a parafáról

A fiatal tölgy kérge, amelyet még nem hámoztak, az úgynevezett hím pora. Ez többnyire csak mentőövekhez vagy szigetelőanyagnak alkalmas. Csak az első hántás után kiújuló női pora az igazi becses nyersanyag. Ez már 10-15 cm vastag, de csak hét-nyolc esztendővel az első hámozás után fejthető. Egyébként is csak 6-12 esztendős időközökben lehet egy fáról kérget hámozni. Sőt, ha igen vastag és jóminőségű lapokat akarunk, 15-18 évig is kell várnunk. De akkor aztán 20-30 cm vastag lemezeket hasíthatunk a finom parafa-kéregből.