Kapcsolódó szakipari munkák

  • Lakkozás
  • Festés, felületkezelés
  • Tervezés
  • Festés
  • Pácolás

Lakkozás

Színtelen lakkozás: Elsősorban natúr vagy pácolt fafelületek, kevésbé igénybevett bel-és kültéri szerkezetek, díszítő és felületóvó (korróziógátló) bevonatrendszere. Két-három selyemfényű vagy fényes lakkréteget szoktunk felhordani, ami fa természetes mozgását jól követi, és eredeti erezetét meghagyja. A fa anyagát érleli, védi a víz hatásaitól, gátolja a rovarok, gombák megtelepedését. A lakkozott felület, könnyen tisztítható. Parketta lakkozás szintetikus vagy vizees anyagokkal.


Pácolás (fa felületek színezése)

A fa felületének pácolását, színezését. Korábban, zömmel nemesfa fajtákat (dió, tölgy, mahagóni, cseresznye stb.) használtak bútorok, nyílászáró szerkezetek és egyéb építőipari felületek készítésére. A nemesfák eredeti színét meghagyták, mert megjelenésük igen tetszetős volt, színezés nélkül is. Az ilyen felületeken a moshatóság növelése érdekében, sellakkal, lenolaj kencével, viasszal és egyéb lakk anyagokkal kezelték. A natúr felületek színezése, régebben a műbútorasztalos, illetve az épületasztalos szakmához tartozott.

Újabban egyre több natúr fa jelenik meg az épületeken, mint szerkezet és díszítőelem (tartószerkezetek, nyílászárók, burkolat, beépített szekrény stb.).
Ezekeket a felületeket védeni kell, illetve ízlés szerint színezni is lehet.

Amennyiben a fa természetes rajzolatát meg kívánjuk őrizni, remek megoldást garantálnak a különböző színező rendszerek.
Minden nagyobb gyártó kínál, erre a célra készült festékfajtákat, kül- és beltéri változatokat egyaránt. Színválasztékuk elsősorban a természetes fa színezetűek, de a merészebb színek skálája is igen széles. Egyazon gyártmányhoz tartozóak, általában egymással keverhetőek, így széles választási lehetőségek állnak rendelkezésre.

Az általános technológiák, azonban minden ilyen munkára kötelezőek, így a színezett felület csak akkor lesz tökéletes, ha a faanyagok és a készítésük magas minőségű, teljesen száraz, gomba- és kártevőmentesítettek, pórustelítettek.

Kültérben mindenképp "tömegsürübb" és UV álló pácot(lazuraanyagot) ajánlunk, amire külőn nem szükséges a védőlakk réteg.