Ajtó

A fa ajtó gyártása mérföldeket lépett előre. Ma egy igényes fa ajtó esztétikusabb, tartósabb és drágább műanyag társainál

Az utcán sétálva a házak ajtóit kémlelve jellemzően fa ajtókat látunk. Helyenként 10-20-30 éves ajtókról, ablakokról pereg a festék. Az így nyújtott kép látványa a fa ablakhoz, ajtóhoz ósdi, elavult, olcsó és ehhez hasonló érzéseket társít.
Az elmúlt években a régi fa ajtókat modern, műanyag ajtókra cserélik. A jelenség azt sugallja, hogy a fa fokozatosan háttérbe szorul. Ott kap szerepet, ahol elsősorban az olcsóság számít.
Az ajtógyártás modernizálása egy új forradalom, amelynek hullámai elborították az fa nyílászáró iparágat is. Ma már forradalmian megváltozott a fa nyílászárók gyártási technológiája.
A régi huzatos, kotyogó, nehezen zárható fa ajtók korszakának vége.

Ma egy igényes fa ajtó ára jócskán meghaladja a műanyagból készült nyílászárók árait

A fa egy élő, természetes anyag. Laboratóriumi körülmények között nem hozható létre, mint a műanyag. A természet élő része. Miután az élő fából a mester ajtókeretet készít, a fa továbbra is lélegzik!
A lélegző fa ajtó észrevétlenül szellőzteti a lakást. A túlságosan zárt, rosszul szellőztetett otthon számos megbetegedés tanyája. Penészedés alakulhat ki. Számos légúti megbetegedés alakulhat ki ilyen környezetben.
Gyakrabban alakul ki allergiás, asztmás megbetegedés rosszul szellőztetett otthonban.
A WHO (Egészségügyi Világszervezet) ezt a jelenséget „Beteg-Ház Szindróma” névvel nyilvántartásba vette. Két döbbenetes megállapítás:

  • A „Beteg-Ház Szindróma” bizonyítottan felelős az 5 éven aluli gyermekeknél az asztma és allergia kialakulásánál.
  • A „Beteg-Ház Szindróma” évente 1,6 millió ember halálát okozza.

Egy igényes fa nyílászáró gyártási költsége is jóval magasabbra rúg műanyag társainál. Egy ilyen „élő” anyagból problémás folyamatosan ugyanazt a magas minőséget biztosítani. A fa élő és természetes alapanyag változó tulajdonságokkal.
Változó szerkezeti-, szilárdsági-, esztétikai- és nedvesség tartalommal. Egyenletes minőséget szakaszokra osztott munkafolyamat szigorú betartásával lehet előállítani.

Festői környezetben mindenképp fa
ajtót érdemes választani

Milyen előnyei és hátrányai vannak a fa ajtó alkalmazásának?

Előnyei:

A fa természetes anyag. Olyan esetekben, ahol a környezetben meghatározóak a természetes anyagok (fa, kő, kerámia, háborítatlan természet, műemlék jellegű építmény) mindenképpen fa nyílászárók alkalmazása indokolt.
A fa lélegzik. Egészségügyi szempontból a fa ajtók előnye, hogy jobb szellőzést biztosítanak. Ami segít a „Beteg-Ház Szindróma” kialakulásának megelőzésében.
A modern fa ajtók kiváló hőszigetelő tulajdonsággal rendelkeznek.
Az elterjedt közhiedelemmel ellenére a fa nagyobb tűzbiztonságot nyújt, mint műanyag társai. Habár a fa éghető anyag, a fából készült ajtó megégett formájában is sokáig tartja alakját. A műanyag ablak tűz hatására meglágyul, igen hamar elveszíti formáját. A műanyag égése során rendkívül veszélyes, mérgező anyagok keletkeznek.
Tény, hogy a fa ajtók beszerzési költsége jóval magasabb a műanyag társainál, a megfelelően elvégzett karbantartások esetén a magasabb beszerzési árat bőven kompenzálja a hosszú élettartam.

Hátrányai:

Erősen párás környezetben (uszodákban, medencéknél) nem javasolt a beépítésük.
Magasabb beszerzési költség.
Igényli az állandó felületkezelést, gondozást. A legkorszerűbb felületkezelés esetén is 4-10 évente fel kell újítani a festést.