Szolgáltatás

 

Beépítés

Az új építésű családi ház nyílászáróinak beépítése az elkészült nyílások felmérésével kezdődik. A felmérés során a felmérő kollégák a helyszínen egyeztetik a megrendelővel az ablakok, erkélyajtók, bejárati ajtók nyitásmódját, kialakítását. A megrendelővel közösen egyeztetik a nyílászárók falnyíláson belüli elhelyezkedését, az esetleges kiegészítők, redőnyök, párkányok, szúnyoghálók kialakítását. A felméréskor szükség van a szerkezetek mellett elhelyezett úgynevezett métervonalra. A métervonal nem más, mint egy az épületen körbefutó vízszintes vonal, melyet az épület kivitelezője tűz ki, és ez a vonal hivatott meghatározni a leendő burkolat magasságát. A vonal a burkolat tetejétől mért 1 méter magasságban helyezkedik el. Erre azért van szükség, mert az ajtók, ablakok elhelyezésekor általában a padlószint még nincs kész és a szakembereknek ez a viszonyítási pont. A felmérést követően legyártásra kerülnek az ajtók és ablakok. A beépítő kollégák a Megrendelővel előre egyeztetett időpontban leszállítják a helyszínre a nyílászárókat. Az ajtókról és ablakokról leakasztják a szárnyakat, és a megfelelő falnyílás mellé hordják. Az ablak- és ajtótokokra a szakemberek elhelyezik a rögzítéshez szükséges furatokat, illetve ha a beépítési szituáció úgy kívánja a rögzítő füleket. Az így előkészített tokokat a métervonalhoz igazítva  megfelelő mélységben elhelyezik a falnyílásba. Ideiglenesen ékekkel rögzítik, és a segítségükkel beállítják a szerkezetet vízszintes és függőleges helyzetbe. A beállítást követően a kollégák a szerelőfuraton keresztül előfúrnak a falazatban a rögzítő csavaroknak. Az elkészült furatokba speciális csavarbehajtóval behajtják a tokrögzítő csavarokat. A megfelelő rögzítést követően az előre egyeztetett hézagkitöltő anyaggal kitöltik a szerelési hézagot. Ez az anyag általában purhab, de léteznek speciális dagadó szalagok és párazáró fóliák is, melyek tökéletesebb hő- és hangszigetelést tesznek lehetővé. A hézag kitöltést követően a szakemberek felakasztják az ajtó- és ablaktokokra a szárnyakat, felszerelik a kilincseket, a szükséges vasalat takaró elemeket, és elvégzik a szerkezetek finombeállítását.

Így zajlik egy szakszerű nyílászáró beépítés

 • Nyílászáró beépítésének 1. lépése: Az összes beépítendő nyílászárószerkezet mennyiségének ellenőrzése.
 • Nyílászáró beépítésének 2. lépése: Az ablaknyílás és a nyílászáró méretének egyeztetése.
 • Nyílászáró beépítésének 3. lépése: A helyszín előkészítése, a szükséges takarások elhelyezése.
 • Nyílászáró beépítésének 4. lépése: Régi nyílászáró kiszerelése.
 • Nyílászáró beépítésének 5. lépése: Régi tömítőanyag eltávolítása.
 • Nyílászáró beépítésének 6. lépése: Káva megtisztítása.
 • Nyílászáró beépítésének 7. lépése: Káván lévő üregek eltömítése.
 • Nyílászáró beépítésének 8. lépése: Az új nyílászáróról a szárny levétele.
 • Nyílászáró beépítésének 9. lépése: Új tokszerkezet behelyezése a falnyílásba.
 • Nyílászáró beépítésének 10. lépése: Nyílászáró ideiglenes ékekkel való rögzítése.
 • Nyílászáró beépítésének 11. lépése: Támasztó ékek elhelyezése.
 • Nyílászáró beépítésének 12. lépése: A tokszerkezet pontos függőleges és vízszintes beállítása.
 • Nyílászáró beépítésének 13. lépése: A tok falszerkezethez való rögzítése csavarral/tokrögzítő vasalattal.
 • Nyílászáró beépítésének 14. lépése: Poliuretán szigetelőhab felvitele.
 • Nyílászáró beépítésének 15. lépése: Az ablakszárny visszaakasztása.
 • Nyílászáró beépítésének 16. lépése: Funkciópróba (esetleges utóbeállítás).
 • Nyílászáró beépítésének 17. lépése: Párkány és könyöklő felszerelése (amennyiben ez kérés volt).
 • Nyílászáró beépítésének 18. lépése: Takarólécek felhelyezése (amennyiben ez kérés volt).
 • Nyílászáró beépítésének 19. lépése: Átadás-átvételnél a működtetés elmagyarázása.

Javítás

A régi ablakok, bejárati ajtók szigetelőképességének javítása nem csak ablak csere révén oldható meg. Sok pénzt megtakaríthat, ha az egyébként jó állapotú fa ablakot, ajtót felújíttatja. Az ablak javítás hosszú távon hozzájárul lakásának, házának takarékosabbá, komfortosabbá tételéhez.

Az ablak javítás lehetőségei

A hibás záródás oka a sokszor lefestett, nehezen és hibásan működő vasalat, mely nem szorítja megfelelően a tokhoz a szárnyat. Ez a probléma a kiszerelés után, a rárakódott festék eltávolításával és a forgópontok olajozásával általában orvosolható. Az ablak javítás során a szárnyakról és a tokról is el kell távolítani a festéket, és újrailleszteni a záró felületeket. A tökéletes záródás érdekében gumiszigeteléssel kell ellátni a réseket. A régi ablaküveget (megfelelő fogadóhely kialakítása után) új, korszerű szigetelőképességű üvegre kell cserélni.

Csak akkor végezhető el az ajtó vagy ablak javítás, ha a fa nincs elkorhadva és nem túlságosan vetemedett, de mindenképen megéri, hogy megvizsgáltassa és számításba vegye a felújítás lehetőségét, mielőtt az ablakcsere mellett dönt.

Amire biztosan számíthat, ha minket választ:

 • Megbízható nyílászáró szerviz szolgáltatás
 • Több éves tapasztalat
 • Szerelés, javítás, karbantartás az előírt technológia alapján
 • Jó minőségű hőszigetelő üvegek, és szakszerű cseréjük
 • Pontos megjelenés a megbeszélt időpontban
 • Gyorsaság és rugalmasság

Karbantartás

 • Karbantartási útmutató
 • Általános érvényű és legfontosabb szabály, hogy a nyílászárók beépítését követő szakipari munkák (pl.vakolás, színezés, fugázás) során az ablakokat megóvjuk a szennyeződésektől.
   
  Profilok
   
  Az ablakok, ajtók műanyag felületeit védőfólia réteg fedi, melyet a beépítéstől számított max. 3 hónapon belül el kell távolítani, ellenkező esetben –az időjárási viszonyoktól függően- a védőfólia ragasztó anyaga esztétikailag károsítja a profilok felületét. Ragasztószalag alkalmazásakor kerüljük a PVC felületbe diffundáló és maradandó elszíneződést okozó anyagok használatát. A műanyag felületek karbantartást nem igényelnek, viszont tisztításukról gondoskodni kell. A tisztításhoz javasolt langyosvizes –enyhén mosószeres- lemosás, makacs olajos, zsíros szennyeződések eltávolítása aromás higítószerek (pl. háztartási lakkbenzin) alkalmazása. Tilos agresszív –a PVC-t oldó vagy duzzasztó hatású- vegyszeres, dörzsölő hatású tisztítószerek és éles eszközök (pl. kés, penge, drótkefe) használata!
   
  Szigetelt üveg
   
  Tisztítása a szokásos üvegtisztító szerekkel történhet, de kerüljük a karcoló eszközök, anyagok alkalmazását.
   
  Vasalat
   
  A nyílászárók olyan vasalat elemekkel készülnek, melyek a használat során  nagyfokú kezelési kényelmet, kifogástalan működést biztosítanak. Az ablakok, ajtók sarokpántjai állíthatók. A gondos gyártás és a szakszerű beépítés ellenére is szükség lehet utólag beszabályozásra, ún. finom beállításra. A szerkezet dilatációs és az épület előre nem látható mozgásai vagy a sokévi használat miatt szükségessé válhat a vasalat elemek „utánszabályozásaTömítések
   
  A tömítések felületét évente egyszer szilikonnal kell kezelni.

Fa nyílászáró karbantartás

Fa ablak és ajtó karbantartás

Fa nyílászárók esetén alapvetően kétféle karbantartási munka végezhető el: a vasalat és a fa felületek karbantartása. Teljes felújításnál ügyeljünk a megfelelő sorrend betartására: a vasalat beállítását, karbantartását mindig előbb végezzük el, mint a profil felületkezelését!

Saját magunk által elvégezhető karbantartások:

 • Vasalat karbantartás: Portalanítás száraz ecsettel (különös figyelmet fordítva a mozgó alkatrészekre), illetve a mozgó alkatrészek olajozása műszerolajjal (évente egyszer ajánlott)
 • Szigetelőgumik karbantartása: Szilikon alapú tisztítószerrel való törlés, ápolás
 • A keretek felületkezelése: Lakkozásnál, festésnél ügyeljünk arra, hogy a vasalatot és a gumit semmi esetre se kenjük le, ezek ugyanis tönkretehetik az alkatrészeket

Mindenképpen szakemberrel végeztessük el a működtető vasalat (ollók, csapok, zárak) ellenőrzését, beállítását, a szárny illeszkedésének ellenőrzését, beállítását.