Lépcső

 

A geometria és a fa természetes szépségének összhangjából születnek az igazán szép falépcsők. Egy mértanilag helyesen kiszerkesztett lépcső harmonikusan illik a térbe, házunk díszévé, otthonunk legszebb "bútorává" válhat.
Egyedi lépcsőtervezéssel és kivitelezéssel már tizennyolc éve foglalkozok. Több ezer megvalósult lépcsőm tervezésekor sok tapasztalatot gyűjtöttem. Mint annyi mindenre a világban, a lépcsőkre is igaz, hogy

A JÓ TERV FÉL SIKER!

Tehát ne sajnáljuk az energiát a körültekintő előkészületekre. A rossz, elkapkodott terv végeredménye nagyon hosszú ideig keserítheti életünket.

Mi mindenre is kell figyelni már tervezéskor:

1. BIZTONSÁG   Az ide tartozó szabványok betartásával ez általában elérhető. A lépcső számításakor egyszerű képleteket használok, amit Önök is kipróbálhatnak a "lépcső számítás" oldalamon. A szakemberek figyelmébe ajánlom a DIN 18 065 német szabványt, mely sok ponton logikusabb és precízebb, mint a magyar vagy a kelet-európai előírások. 

2. KÉNYELEM   A lépcső számításakor a kényelem a második fontos tényező. Azonban ne feledjük, minél kényelmesebb egy lépcső annál nagyobb a helyigénye, illetve ezzel arányosan nő az ára is.

3. DESIGN - ESZTÉTIKUS MEGJELENÉS   Már sok esetben az alaprajz szerkesztése meghatározza a lépcső későbbi térbeli formáját. Ezért aztán ezen a ponton nagyon fontos a kellő tapasztalat, és ha a végeredmény nem megfelelő, akkor vissza kell térni esetleg az alapokhoz. Időt, energiát nem kímélve akár elölről kezdeni a tervezést.

4. TECHNOLÓGIA – GYÁRTÁSI FOLYAMAT   Egy tervezőnek pontosan ismernie kell a gyártó lehetőségeit, a felhasznált anyagok tulajdonságait, illetve a legújabb technológiákat. Nekem ebben sokat segített, hogy számtalan cég számára terveztem már, és mindenhol valami újat is tanultam.

5. ÁR   Természetesen minden lépcső egyedi darab, így nem lehet egy pontos árjegyzéket adni. A lépcső típusa, főbb méretei, a konkrét anyagválasztás, a felületkezelés, a lépcső menti korlátok hossza, a galériakorlát hossza, a födémtakarás mérete és még sok egyéb apróság amiből összeáll a végösszeg. A tervezés befolyásolja a fenti pontokat, így alapvetően meghatározza a lépcső árát. Ezért a jó terv pénzt is spórolhat.